El nostre company Pere Lavega i el seu equip del GREJE acaben de rebre un ajut de la Unió Europea per import de 134.756€ que suposa el 80% del projecte de recerca que van presentar a la Convocatòria europea. El projecte, que versa sobre la “Promoció els jocs i esports tradicionals europeus”, tindrà una durada de 18 mesos i s’iniciarà el proper 14 de gener. Des del CEJEM ens congratulem d’aquesta bona notícia. L’enhorabona!

Membres participants del Projecte

L’organisme coordinador del projecte és VlaS (Vlaamse Traditionele Sporten VZW – Confederació dels Jocs Tradicionals flamencs). VlaS compta amb el suport de VZW Sportimonium (Museu de Jocs i esports tradicionals de Lovaina), un dels membres cofundadors de la AEJDT (Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals). Aquestes dues organitzacions són expertes en el camp dels jocs tradicionals a Flandes i a Europa, i ben conegudes en el camp dels esports i jocs de tradició cultural, patrimoni cultural immaterial de la Humanitat.

En aquest projecte participen 7 organismes que tenen la condició de socis: INEFC d’Espanya; Sportimonium de Bèlgica, ETSGA de França, Tesz-Vesz d’Hongria, Fent d’Itàlia, IBA d’Irlanda, Gerlev de Dinamarca.

La participació de l’INEFC es realitzarà a través del professor Dr. Pere Lavega i del GREJE (grup de recerca en jocs esportius) que dit professor coordina, tots membres del CEJEM de la Universitat de Lleida.

Context

Un gran nombre d’estudis han demostrat que Europa posseeix una gran diversitat de jocs i esports tradicionals. Es tracta de pràctiques motrius que reflecteixen la identitat cultural d’un grup definit. La diversitat dels jocs tradicionals és el mirall de la diversitat cultural que enriqueix Europa. No obstant això, malgrat anys d’estudis és necessari millorar el funcionament de la xarxa europea dels jocs tradicionals.

Entre les principals limitacions destaquem: l’ús de múltiples llengües, l’heterogeneïtat enorme en els jocs tradicionals; la falta d’estructures de funcionament tant a nivell nacional, com a nivell regional i fins i tot de vegades a nivell local. Aquests punts febles dificulten els intents de col·laboració intensiva que intenten promoure aquesta rica herència cultural intangible.

VlaS i Sportimonium, i la resta dels membres d’aquest projecte varen participar intensivament en les activitats de la AEJDT, contribuint a desenvolupar una xarxa europea dels jocs tradicionals. La AEJDT és una organització molt coneguda i activa principalment a Europa del Sud-oest. No obstant això Europa de l’Est i Europa del Nord amb prou feines estan representades en aquesta xarxa europea dels Esports Tradicionals.

Objectius

Aquest projecte pretén fer créixer la xarxa europea dels jocs i esports tradicionals existent, en particular a Europa del Nord i de l’Est. A més, el projecte pretén optimitzar i intensificar el funcionament en xarxa ja existent, amb la finalitat d’identificar exemples de bones pràctiques i alhora a intercanviar informacions d’interès entre les associacions participants. Finalment, el projecte desitja obtenir conclusions amb la finalitat de fer recomanacions sobre les bones pràctiques, accessibles als futurs participants (potencials). En definitiva el projecte pretén contribuir a un propòsit principal: salvaguardar i promoure els esports i jocs tradicionals Europeus.

Projecte

El projecte serà realitzat en tres o quatre emplaçaments d’Europa, un almenys serà a Europa del Nord i un altre a Europa del Sud-est, amb la finalitat de cobrir tantes regions com sigui possible. En cada lloc, les associacions de jocs i esports tradicionals dels països veïns es posaran en contacte i seran convidades amb la finalitat de participar en una trobada que durarà dos dies. Allí, les organitzacions presentaran jocs i esports tradicionals i s’explicaran en seminaris com organitzen i realitzen la promoció d’aquestes pràctiques. Les bones pràctiques i les informacions més rellevants es posaran en coneixement per escrit a tots els participants per afavorir el seu intercanvi. La xarxa AEJDT serà presentada amb la finalitat de promoure el funcionament permanent de totes les xarxes en el futur. D’altra banda, com que els practicants dels jocs tradicionals són en general habitants de pobles o de ciutats petites, la principal limitació o obstacle a superar serà el idioma. Per aquest motiu aquest tema mereixerà una especial atenció.

Metodologia

  • Per a l’objectiu 1: el projecte vol elaborar una visió general de les associacions de jocs tradicionals i convèncer-los per assistir a alguna de les trobades. Situar i contactar les diferents organitzacions al llarg d’Europa és un dels principals desafiaments, perquè els esports tradicionals i les associacions de jocs són de caràcter local i moltes vegades tenen un baix perfil d’estructura.
  • Per a l’objectiu 2: ajudar a les organitzacions participants a promoure i preservar els esports i jocs tradicionals. En les conferències cada organització participant tindrà l’oportunitat d’explicar els seus mètodes (també dificultats i fracassos) i realitzar pràctiques.
  • Per a l’objectiu 3: Les xarxes ja existents d’esports tradicionals i jocs seran presentades. Les diferents organitzacions seran convidades a participar activament en les trobades i activitats d’aquestes xarxes. El fòrum en internet també és una important eina per intercanviar informació útil en ordre de preservar i promoure els jocs i esports tradicionals.
  • Per a l’objectiu 4: amb la finalitat de preservar el joc i els esports tradicionals, no es vol imposar un model estàndard a seguir. Qualsevol enfocament piramidal, imposat de “dalt a baix” seria una amenaça a la diversitat cultural d’esports i jocs tradicionals.

Resultats esperats

  • Identificació de la diversitat cultural de jocs i esports tradicionals a les diferents zones geogràfiques d’Europa: cada organització participant tindrà coneixement sobre els esports i jocs tradicionals de cada país. Aquest coneixement és important per preservar la riquesa de la diversitat cultural al llarg d’Europa.
  • La difusió dels resultats donarà una visió general dels jocs i esports tradicionals i les seves organitzacions al país/regió dels participants.
  • L’activació d’un fòrum en internet per a l’intercanvi d’informació serà molt útil per a les organitzacions involucrades amb els jocs i esports tradicionals.
  • L’ampliació de la xarxa d’esports tradicionals i jocs, permetrà atendre a una gran part del territori de la Unió Europea
  • Es podrà constatar la gran diversitat dels esports tradicionals i els jocs locals/regionals a Europa.

Sostenibilitat del projecte

La sostenibilitat d’aquest projecte és una de les principals preocupacions i propòsits. La nostra experiència ens fa pensar que la xarxa europea entre diferents esports tradicionals i associacions de jocs és tan útil com necessària per preservar i promoure els esports tradicionals i jocs europeus i així aconseguir el reconeixement del seu valor a nivell local i internacional.